Low & Slow BBQ’en?

1 Het verschil tussen BBQ’en en Grillen

Heel veel mensen gebruiken de woorden BBQ’en en grillen door elkaar. Niets mis mee want iedereen weet wat we bedoelen als we een van deze termen gebruiken. We gaan vlees bereiden op de BBQ. Als wij gaan BBQ’en gaan we meestal met wat meer tempo op hete kolen onze stukjes vlees klaarmaken. We hebben geen zin om 4 uur te wachten op iets lekkers. In principe zijn we dan aan het grillen. Maar met “we gooien wat op de grill of op de BBQ”, bedoelen we hetzelfde. De methode zegt wat we werkelijk aan het doen zijn. En welke BBQ gebruiken we? De gas BBQ en elektrische BBQ lenen zich niet voor low & slow. Wel de houtskool BBQ en natuurlijk de Kamado!

Oftewel als je het correct wil verwoorden wordt Low & Slow gekoppeld aan BBQ’en en Hot & Fast gekoppeld aan grillen. Ook ik zal in mijn teksten op deze site de woorden BBQ’en en grillen door elkaar gebruiken. Je weet snel genoeg wat er bedoeld wordt.

2 Wat is hot & fast BBQ’en? (grillen)

Dit is dus wat de meeste mensen doen. Zo snel mogelijk de BBQ op een hoge temperatuur proberen te krijgen en snel de stukjes vlees bakken en constant controle uitoefenen op de gaarheid van het vlees. Hierbij wordt dus altijd gegrild met het deksel open in tegenstelling tot Low & Slow waar het deksel vrijwel de gehele tijd gesloten is. Het deksel is hier dus open omdat je constant de gaarheid van het vlees in de gaten moet houden. Het gaat immers snel, want het vuur is heet! Je hebt ook weinig controle over de temperatuur.

2.1 Welke soorten vlees Hot & Fast

Dit zijn de soorten vlees die als het mooi weer wordt al klaar liggen in de supermarkt met een BBQ vlees sticker erop. Hamburgers, (gemalen vlees), speklapjes, dunne worstjes, steaks, tartaartjes, ribeye, enzovoort. Bij gemalen vlees als burger of tartaartjes wordt de kerntemperatuur snel bereikt. Er zit geen huid omheen dus er is niets wat het vocht binnenhoud. Ook vis en andere dun gesneden stukken vlees kunnen met deze methode bereid worden.

2.2 Tips voor Hot & Fast grillen

Blijf alert! Zorg dat je niet afgeleid wordt. Als je het vlees ook al maar een minuutje in de steek laat kan het al te laat zijn. Te lang boven het hete vuur en je stukje vlees is verbrand of wordt taai en droog.

Houd rekening met oplaaiend vuur! Dit kan gebeuren als vet uit het vlees rechtstreeks naar beneden op de vlammen sijpelt. Iedereen kent het wel. Het produceert een steekvlam. Als je dit wil voorkomen zet dan simpelweg een flesje water met sprayfunctie naast je BBQ. Als je geregeld het vlees even bespuit helpt dit het oplaaien voorkomen.

hamburgers op de grill

3 Wat is Low & Slow BBQ’en?

Deze trending methode wordt gebruikt voor het bereiden van dikkere en ook vaak stuggere stukken vlees. Hier is het heel belangrijk dat je goed weet hoe je om moet gaan met de ventilatie om de juiste binnentemperatuur van je BBQ te reguleren. De bedoeling is om indirect hitte te creëren door aan een kant het vuur te laten branden en aan de andere kant het vlees te bereiden. Dit wordt de indirecte methode genoemd.

Bij een gewone houtskool BBQ doe je dit door aan een kant kolen te laten branden en aan de andere kant niet. Plaats het vlees dan boven de kant zonder kolen. Zo ligt het vlees niet direct boven de hittebron. Doe het deksel dicht en je krijgt een gelijkmatige temperatuur binnen in je BBQ. Dit kan een periode duren afhankelijk van het vlees wat je op deze manier wil bereiden. Je gewenste kerntemperatuur moet je hier goed in de gaten houden met een vleesthermometer. Het eindresultaat mag er zeker zijn als je dit op de goede manier onder de knie krijgt.

Bij een Kamado BBQ hoef je de kolen niet aan een kant te leggen. Hier kun je gebruik maken van een plate setter, ook wel warmte deflector genoemd. Deze wordt in de Kamado gelegd boven de kolen en onder je gerechten. De directe warmtebron wordt dus afgescheiden van je gerechten. Doe het deksel dicht en je krijgt eveneens een constante temperatuur in je BBQ die je zelf kunt regelen met de ventilatie.

3.1 Welke soorten vlees voor Low & Slow?

Wat ik hiervoor al benoemde gaat het hier om dikkere en stuggere stukken vlees. Met stug bedoelen we meer bindweefsel. Je kunt hier bij denken aan spareribs, buikspek, picanha, brisket (runderborst) en bijvoorbeeld varkensnek, waar “pulled pork van wordt gemaakt.

4 Conclusie, gaan we voor Hot & Fast of Low & Slow?

Dit hangt af van hoeveel tijd jij hebt en hoelang jouw BBQ gaat duren. En wat voor vlees je wil gaan bereiden. En wat voor gasten heb jij op je BBQ? Ben je in een select gezelschap en heb je alle tijd is het zeker de moeite waard om Low & Slow te BBQ’en. En let wel, je kunt deze varianten ook eenvoudig combineren door een kleine extra BBQ te installeren waardoor er al Hot & Fast lekkere stukjes gegeten kunnen worden en het eindresultaat van jouw Low & Slow bereiding als kers op de taart geserveerd kan worden. Succes!

Nog op zoek naar iets specifieks? Vul je zoekwoord rechtsboven in bij het loep icoontje! En schroom niet om nog verder rond te neuzen in mijn andere artikelen. En mocht je vragen, opmerkingen of suggesties hebben? Ik hoor het graag! Ik ben altijd op zoek naar tips om deze website te verbeteren!

Rob Boeijen

Hoi, ik ben Rob en ik ben oprichter van outyourdoor.nl Ik heb 10 jaar op Curaçao gewoond en gewerkt als chef kok bij een gerenommeerde Beachclub. Ook hou ik van skieën, kamperen en wandelen. Ik kan mezelf daarom wel een echte BBQ en buiten liefhebber noemen! Ook tijdens mijn Outback avontuur van 10 maanden in the land “Down Under” heb ik veel lange tochten gemaakt en menig campsite bezocht! Groet Rob

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *