Zelf een BBQ feest organiseren is soms nog leuker dan de party zelf! Zeker als je deze stap voor stap BBQ check list volgt! Laat niets aan het toeval over! Tijdens een BBQ feest is het is vaak mooi weer, iedereen is blij, er wordt gelachen, lekker gegeten en misschien zelfs wel gedanst! Hoe zorg je ervoor dat je overal aan gedacht hebt? Met deze checklist bereid jij het beste BBQ feest voor!
Het aantal personen dat je wil uitnodigen is natuurlijk erg belangrijk. Ik wil altijd graag ruim op tijd weten hoeveel gasten ik ongeveer kan verwelkomen. Ik hou er dan nog rekening mee dat er misschien een paar meer of minder mensen komen. Late afzeggingen of wat extra gasten. Wil je uitnodigingen versturen doe dat dan ruim op tijd en vermeld in je uitnodiging dat je graag een bepaalde tijd van te voren wil weten of de genodigden van de partij zullen zijn. Laat ze simpel weg even een appje sturen. Als je ongeveer weet hoeveel gasten er aanwezig zullen zijn kun je inschatten hoeveel eten en drinken je per persoon moet inkopen. Hier kom ik verderop op terug.
Heel belangrijk is de samenstelling van je gasten. Een BBQ feestje ziet er namelijk heel anders uit als er alleen mannen komen of als je gezelschap bestaat uit gezinnen met kinderen. In de eerste situatie met alleen mannen zal er meer gegeten worden en zal er ook meer vlees op het menu staan. Salades worden dan iets minder opgeschept. Ik spreek hier uit ervaring als ex-chef kok en ik heb veel BBQ buffetten mogen verzorgen. Ander voorbeeld is als je ook een aantal ouderen op bezoek krijgt bij je BBQ feest. Deze mensen wil je graag een zitplaats kunnen aanbieden.
Het tijdsbestek waarin je jouw feest wil plannen is ook van belang. Duurt het een paar uurtjes, even lekker smikkelen, of trek je er de hele middag en avond voor uit? Hot & Fast grillen is het handigst bij een BBQ van korte duur, maar wellicht wil je jouw gasten ook verrassen met een heerlijke Low & Slow bereiding! Dit kun je natuurlijk ook al voorbereiden als je gasten er nog niet zijn. Zorg dan dat jouw kunststukje opgediend kan worden als iedereen er is.
Als er gasten bij zitten die vegetarisch, veganistisch of een allergie hebben zijn stuur deze dan geen uitnodiging. Dit maakt het veel makkelijker. Geintje natuurlijk, maar dus wel belangrijk om dit mee te nemen in je planning. Ben je een beetje op de hoogte of jouw gasten een voorkeur hebben voor vlees of vis of dus veganist zijn is dat al mooi meegenomen natuurlijk. Hier houd je rekening mee met de inkoop van je producten.
Gebruik je een houtskool BBQ, een gas BBQ, een elektrische BBQ, of misschien wel een Kamado? Wat is het makkelijkst? Het meeste eenvoudige voor een feestje is natuurlijk een elektrische BBQ of een BBQ met gas als brandstof. Deze BBQ’s zijn snel heet, makkelijk op dezelfde temperatuur te houden en je komt niet met het probleem te zitten dat je temperatuur ineens begint te dalen omdat je kolen bijna opgebrand zijn. Voor een redelijk klein gezelschap zou je nog het nog wel met een normale houtskool BBQ kunnen redden, zeker als je goede houtskool gebruikt, (met veel grote stukken) dat een langere brandduur garandeert. Maar vanaf 10 personen is het beter een andere BBQ te gebruiken zodat je niet tussendoor nog kolen bij moet vullen en opnieuw moet wachten tot de juist temperatuur weer bereikt is. Gebruik desgewenst meerdere BBQ’s! Vraag er een te leen van een vriend of kennis.
Niets is vervelender om naar het 24 uurs tankstation op de snelweg te moeten rijden omdat je houtskool ineens op is en de supermarkten ook al gesloten zijn. Het is mij ooit overkomen. Gelukkig grilde ik toen op houtskool, maar probeer nog maar eens een gasfles te vinden om 11 uur ’s avonds. Check dus altijd of je genoeg brandstof hebt! Ook is het belangrijk dat je in de week voor je BBQ party nagaat of al je BBQ tools nog aanwezig zijn.
Het weer en zeker in hier in Nederland kan nogal snel omslaan. Ga je spontaan BBQ’en met mooi weer is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht maar als jouw BBQ feest al even gepland staat, weet je nooit zeker of het de dag van jouw party natuurlijk droog blijft. Neem het zekere voor het onzekere! Schaf een partytent aan of vraag aan je vrienden of kennissen of je er een kunt lenen!
Zorg dat er genoeg koelruimte is om al je inkopen goed in op te slaan en om je drankjes goed op temperatuur te houden. Wil je zelf ook salades en sauzen maken hou er dan rekening mee dat hier ook wat extra koelruimte voor nodig is. Schalen (vooral ronde) nemen veel ruimte in beslag in je koelkast. Misschien heb je een 2e koelkast in de schuur of maak anders gebruik van een gewone of elektrische koelbox.
Op BBQ feestjes is er tegenwoordig bijna niemand meer die zit. Het is natuurlijk altijd handig om wat zitplaatsen te realiseren zeker als er ook mensen op leeftijd te gast zijn. Maar het komt de gezelligheid altijd ten goede als de meeste mensen lekker staan. Daar zijn de statafels uitermate geschikt voor. Kleed ze leuk aan, zet er een leuk ornamentje op of V een goede buur dan een verre vriend”. Dus laat je buren weten dat je een feestje organiseert. Hou rekening met het volume van de muziek op latere tijdstippen en eventuele rookoverlast als je toch met houtskool in de weer gaat. Beter nog, mocht het passen tussen je gezelschap, nodig je buren gewoon uit!
Veiligheid staat natuurlijk voorop bij BBQ’en. Je werkt al dan niet met open vuur, en de BBQ kan hoge temperaturen bereiken! Zet de BBQ op een vooraf geplande plek en zorg dat hier geen kinderen in de buurt komen. Zorg ook altijd voor een emmer water of een brandblusser mocht er toch onverhoopt iets misgaan! Met betrekking tot eventueel kip is het ook aan te raden een vleesthermometer te gebruiken. Kip moet minstens een kerntemperatuur hebben van 72˚ Celsius. Bij deze temperatuur zijn alle schadelijke bacteriën dood.
Als er meerdere kinderen komen is het leuk om voor dit groepje een apart plekje te maken. Zorg voor een leuk picknick kleed of een “chillmat”. Deze zijn makkelijk te reinigen!
Een muziekje bij een feestje is natuurlijk een must. Check een beetje de muzieksmaak van je gasten en zet wat leuke nummertjes op. Dit breng extra sfeer met zich mee. Misschien wordt er wel gedanst! Tip check hiernaast deze elektrische koelbox met ingebouwde bluetooth speaker!
Het spreekwoord luidt, ”beter een goede buur dan een verre vriend”. Dus laat je buren weten dat je een BBQ feestje organiseert. Hou rekening met het volume van de muziek op latere tijdstippen en eventuele rookoverlast als je toch met houtskool in de weer gaat. Beter nog, mocht het passen tussen je gezelschap, nodig je buren gewoon uit!
Als je de keus hebt zou ik niet voor plastic gaan. Het is onhandig, en slecht voor het milieu. Voordeel is wel dat je hier natuurlijk geen afwas aan hebt en het zo weg kunt gooien maar liever gebruik je normale borden en bestek.
Er zijn meerdere BBQ sites die allemaal tussen de 400 en 600 gram adviseren. Dit klopt wel zo ongeveer maar dit is de totale hoeveelheid voedsel die je per persoon moet rekenen. Als je uitgaat van gemiddeld 600 gram eten per volwassene en 300 gram per kind heb je altijd genoeg, mits je natuurlijk 10 forse kerels op bezoek krijgt! Splits je dit op naar vlees/vis en bijgerechten als stokbrood en salades, reken je 400 gram vlees/vis en 200 gram bijgerecht per volwassene. Per kind 200 gram vlees/vis en 100 gram bijgerecht. Het is niet erg om wat over te hebben.
Eet de volgende dag zelf de restjes op of leg wat vlees terug in de vriezer. ( mits niet uit de koelkast geweest ) Er is ook nog heel wat discussie over vlees opnieuw invriezen. Ik als ex chef-kok kan je vertellen dat het ook wel in de horeca gebeurt. Het is natuurlijk beter van niet, maar het kan niet zoveel kwaad als mensen beweren, zeker niet als het goed gekoeld is gebleven.
Ben je van voor grotere groepen van misschien wel 30 of 50 personen een BBQ te organiseren? Dan raad ik je aan voor meerdere BBQ’s te zorgen en ook een paar mensen die jouw gaan helpen! Als je niet genoeg BBQ capaciteit hebt zijn “chafing dishes” altijd nog een uitkomst! Ook wel warm houd bakken genoemd in de volksmond. Als je het voor grotere groepen niet aandurft kun je altijd je BBQ nog compleet laten verzorgen, maar zelf doen is natuurlijk veel leuker!
Zorg altijd voor een vuilnisbak in de buurt die groot genoeg is om alle restjes en botjes en eventueel plastic bestek in te deponeren.
Als je al deze zaken op orde hebt dan is er zeker een goede voorbereiding getroffen! Dit zijn zaken waar je al van te voren goed over na kunt denken. Verder zal ik nog een extra 10 tal tips geven die je denk ik ook goed kunt gebruiken. Zo kan jouw feestje niet meer kapot!
1 Bied je gasten bij binnenkomst een eerste drankje aan of prepareer een lekkere cocktail en laat dan zien waar ze zichzelf daarna kunnen voorzien van een lekkere koude versnapering. Dit scheelt jou veel werk! Een goede grote koelbox gevuld met koude drankjes op ijs doet het altijd perfect!
2 Het gebeurt ook veel dat er een financiële bijdrage wordt gevraagd aan de gasten. Vlees en vis is tegenwoordig behoorlijk prijzig en dan kan een geplande BBQ behoorlijk in de kosten lopen. Dit hangt natuurlijk ook af ter ere van wat de BBQ gegeven wordt. Maar als het gewoon voor de gezelligheid is met vrienden onder elkaar vinden mensen het meestal niet eens zo erg. Ze gaan immers een avondje uit met eten en gezelligheid tegen inkoopprijs.
3 Maak altijd een boodschappenlijstje als je een BBQ organiseert en probeer de producten met een langere houdbaarheidsdatum zoals drank altijd al wat eerder in huis te hebben. Ik probeer altijd alles minimaal twee dagen van te voren in huis te hebben. Denk aan brandstof (gasfles, houtskool, briketten), ingrediënten voor salades als je die zelf wil maken en de drankjes natuurlijk. Zo hoef je op de dag zelf alleen het vlees en stokbrood nog maar te halen. Vlees kan zelfs ook nog een dag van te voren en stokbrood zelfs ook als je bake off stokbrood neemt. Zorg als je vers stokbrood haalt altijd voor een paar back up afbakstokbroden.
4 Zet een grote koelbox in de tuin met ijsblokjes en zet hier de drankjes in! Staat gezellig en iedereen kan zelf zijn eigen drankjes regelen.
5 Maak je salades zelf een dag van te voren, voeg dan nog geen dressing toe. Voeg de dressing pas toe op het moment voordat je hem op tafel zet of serveer de dressing ernaast!
6 Probeer ook eens een groot stuk vlees op de Low & Slow methode te bereiden. Doe dit niet tijdens een BBQ feest als je dit nooit eerder gedaan hebt. Je hebt je handen waarschijnlijk al vol genoeg, maar als je het al een keer eerder gedaan hebt is dit wel een uitdaging en je gasten zullen blij verrast zijn!
7 Vraag van te voren of je iemand kunt inschakelen op extra drukke momentjes die je even kan assisteren. Vaak zijn er mensen die uit zichzelf hulp aanbieden. Schroom niet en aanvaard die hulp.
8 Zorg voor genoeg borden, bestek, opscheplepels voor salades en sauzen. Zoek dit bij voorkeur al 1 of 2 dagen vooraf uit.
9 Maak een dag vooraf aan je BBQ feest nog een mice en place lijst. Dit is een lijst die chef koks gebruiken voor alles wat er die dag in de keuken nog moet gebeuren. Dit kun jij ook handig toepassen. Maak er 1 een week van te voren, schrap alles wat gedaan is eraf en maak nog zo’n lijstje 1 dag voor de party met de laatste dingen. Zo weet je precies wat je de dag zelf nog moet doen en kom je niet voor verrassingen te staan!
10 Zorg voor wat entertainment, een muziekje, een spelletje, hou je gasten lekker bezig! Zeker voor kinderen is het leuk als ze wat te spelen hebben tussendoor.
11 Nog een weetje, de meest gegeten stukjes vlees op een BBQ feestje zijn hamburgers, satéstokjes, worstjes en speklapjes. Dit zijn allemaal ook stukjes vlees die je snel kunt bereiden mocht je jezelf nog niet aan grotere stukken vlees willen wagen!
Ga jij zelf een BBQ organiseren? Superleuk! Hou deze lijst met tips bij de hand en ik beloof dat jij zult slagen en je gasten zeker willen dat jij de volgende BBQ weer gaat plannen! Als je de kans en de tijd hebt probeer zoveel mogelijk zelf te maken. Dan doel ik op salades, sausjes en marinades voor het vlees. Wil je het toch lekker makkelijk hebben koop je deze gewoon kant en klaar. Aan jou de keus! Succes!
Dit bericht heeft nog geen reacties