Een tarp voor je tent is niets anders dan een doek van een bepaald soort materiaal dat vaak op verschillende manieren wordt gebruikt om een bepaald doel te dienen. Bijvoorbeeld het creëren van schaduw (beschutting tegen zon, UV straling) of het creëren van beschutting tegen regen en wind. Het wordt soms ook voor de tent opgehangen om wat extra ruimte te maken of boven de tent gespannen om de tent te beschermen tegen de natuurelementen. Hierdoor wordt de levensduur van de tent ook verlengd. Eerst alvast de toppers snel op een rijtje!
Een voordeel van polyester is dat het qua gewicht redelijk licht is, maar niet zo licht als nylon. Nog een voordeel is dat het veel minder elastisch is dan nylon waardoor je bij harde regen of harde wind niet opnieuw de tarp hoeft te spannen wat bij nylon vaak wel het geval is. En polyester is goedkoop. Nadelen van polyester zijn dat het als het koud is vrij stug wordt, waardoor het inpakken een stuk minder makkelijk gaat. Bij polyester lopen er ook vaak extra sterk draden over de lengte en de breedte van het doek, ook wel ripstop patroon genoemd, zodat het doek niet verder scheurt bij beschadigingen. Polyester is vaak wel het meest gebruikte materiaal, ook omdat het de goedkoopste variant betreft.
Een nylon tarp voor je tent is de beste keus voor lichtgewicht avonturen omdat nylon het aller lichtst is. En het is erg sterk. Het blijft ook soepel met kouder weer. Hiervoor bespraken we wel het nadeel dat het redelijk elastisch is waardoor het mogelijk is dat na harde regen of wind het doek wat groter wordt en gaat flapperen, waardoor het bijgesteld moet worden. Nylon is net als polyester van nature niet waterdicht en daarom worden deze tarpen aan de binnenzijde voorzien van een coating.
Katoen heeft als voordelen dat het goed bestand is tegen de zon en dat het van nature waterdicht is. Net als je kunt lezen bij katoenen tenten heeft het wel als nadeel dat het een stuk zwaarder is als polyester en nylon en dat het langzaam droogt als het nat geworden is.
Polykatoen of ook wel “technisch katoen” combineert de voordelen van katoen en polyester. Het is door ook het gebruik van polyester een stuk lichter dan katoen en het droogt ook sneller dan een tarp van 100% katoen. Het is een mengsel van 65% polyester en 35% katoen.
Let ook op de afmetingen als je een tarp koopt. Naar gelang je hem wil toepassen kies je voor het juiste formaat. Ik raad aan om hem net altijd iets groter te nemen als je zelf uitgerekend hebt, dan ben je altijd zeker van je zaak!
Tarps zijn tegenwoordig steeds vaker met een UV werende coating bewerkt. Hierdoor wordt het verschil tussen een echt schaduwdoek en een tarp steeds kleiner. De UPF waarde van een tarp geeft aan hoe goed deze tegen UV straling bestand is. Een UPF van 15 tot 24 is goed, 25 tot 39 zeer goed en een UPF van 40 tot 50 uitstekend. UPF staat voor Ultraviolet Protection Factor. Dit wordt wel eens aangegeven bij duurdere tarps.
Dit is een eenheid waarmee het gewicht van de gebruikte garen wordt uitgedrukt. Niet echt heel belangrijk maar toch leuk om te weten. Hoe hoger de Denier waarde hoe zwaarder het doek. Meestal is het wel zo dat zwaardere tarpen/doeken langer mee gaan.
Dit is een term die aangeeft hoeveel millimeter water er per vierkante centimeter op het tarpdoek kan staan voordat deze doorlekt. Het gaat hier dus om waterdruk. Over het algemeen geldt, hoe hoger de waterkolom uitgedrukt in millimeter, hoe beter waterdicht de tent is. Tegenwoordig zijn bijna alle tenten voorzien van een waterkolom die ruim voldoende is!
0-1000 mm = waterafstotend 1000-5000mm = waterdicht 5000-10000mm = waterdicht bij hevige regenval
Tarp, tent en ook je tentstokken zijn handig. Ze vergroten de mogelijkheden met betrekking tot je tarp. Als er geen bevestigingsmogelijkheden zijn voor je tarp (zoals een boom of caravan) heb jij je tarp stokken bij de hand! Je hebt hier ook de mogelijkheid om tarp stokken aan te schaffen die in hoogte verstelbaar zijn.
De Ryaco Tarp is de beste goedkope tarp! Vervaardigd van hoogwaardig rip-stop nylon. Hij is waterdicht en beschermt tegen UV straling door de zilver gecoate binnenkant. Inclusief haringen, scheerlijnen en karabijnhaken om hem makkelijk aan je rugzak te bevestigen. De Ryaco is ook voorzien van een geweldige prijs! Een mooie tarp om mee te beginnen!
Belangrijkste specificaties
Ook de Solognac tarp is een goede goedkope tarp. In mooie camoufagekleuren zodat jij helemaal opgaat in de omgeving! Exclusief haringen.
Belangrijkste specificaties
De Ticket to the moon wordt een hangmat tarp genoemd in de omschrijving, in de hoop dat je ook de hangmat besteld natuurlijk, maar hij is gewoon los verkrijgbaar. Inclusief 2 haringen en 4 scheerlijnen.
Belangrijkste specificaties
Nog een tarp van Solognac maar dan in een formaat wat groter is. De kwaliteit hiervan is gegarandeerd door Decathlon! Exclusief haringen.
Belangrijkste specificaties
De Campguru is een universele tarp is vervaardigd van kwaliteits polykatoen. Gerandeerd waterdicht, goede UV bescherming en extra sterk! Bij de Campguru worden tarpstokken en scheerlijnen niet meegeleverd.
Belangrijkste specificaties
De Rab siltarp is een wat kleinere tarp ideaal om mee op trektochten te nemen door het gewicht van slechts 235 gram! Dus ultralicht en waterdicht dankzij hoogwaardig nylon en een siliconen PU coating. Geschikt voor elk avontuur! Geleverd zonder stokken en haringen.
Belangrijkste specificaties
De robuuste Eurotrail 5 Wing is een superstevige tarp, dankzij het feit dat de tarp voor 100% gefabriceerd is van katoen! Een luxe tarp met een lange levensduur! Stokken en haringen niet meegeleverd!
Belangrijkste specificaties
De Moonshadow is een vierkant tarp geproduceerd van polyester. Met een afmeting van 4×4 meter en een waterkolom van 4000mm houd jij het zeker droog!
Belangrijkste specificaties
De Abisko van Fjallraven heb je een zeer hoge kwaliteit tarp vervaardig van triple rip-stop nylon. Met een gewicht van 500gram een echte lichtgewicht. Inclusief 8 verstelbare scheerlijnen!
Belangrijkste specificaties
Met een UPF van 50 biedt dit Sunshield perfecte bescherming tegen de zon en heeft een waterdichte coating. Inclusief de 2 stokken,haringen en scheerlijnen!
Belangrijkste specificaties
Welke tarp voor je tent jij nodig hebt is afhankelijk van waarvoor je hem precies wil gebruiken. Let hierbij op de bovenstaande punten en vooral op de afmetingen. Met de tarpen uit dit artikel heb je altijd een kwalitatief goed product te pakken.
Dit bericht heeft nog geen reacties