De beste snijplank? Als je gaat kokkerellen of barbequen is een snijplank ook een onmisbare BBQ tool. Handig voor het snijden van groenten, stokbrood, vlees en allerlei andere ingrediënten. “Welke zijn de beste?”, is in de kookindustrie altijd nog een punt van discussie. En dan met name als het gaat om wat voor materiaal het meest perfect is met betrekking tot de snijplank. Hout, kunststof of Bamboe? Er bestaan ook marmeren of glazen snijplanken, maar deze zijn af te raden om op te snijden. Deze materialen zijn slecht voor je koksmessen. Deze zullen aan veel meer slijtage onderhevig zijn door de hardheid van marmer en glas.
Om het makkelijk te maken hebben we ze alvast op prijsvolgorde gezet, te beginnen met de goedkoopste! Verderop lichten we ze nog even verder toe!
Houten of Bamboe snijplanken zijn allebei zeer aan te raden. Bamboe wordt door de meesten nog steeds gezien als net iets beter dan hout. Dit vanwege dat bamboe nog wat harder is dan hout. (natuurlijk niet zo hard als marmer of glas) En omdat bamboe ook nog een stukje ecologischer verantwoord is. Bamboe groeit namelijk veel sneller als hout. Verder hebben ze veel dezelfde voordelen.
1 Duurzaam
2 Natuurlijke antibacteriële werking
3 Kan gebruikt worden als serveer plank
4 Makkelijk op te snijden
5 Ligt stevig op het aanrecht
6 Iets dikker waardoor je het iets je werkhoogte verhoogt
Nadelen zijn het feit dat ze niet in de vaatwasser mogen. En je moet ze natuurlijk onderhouden met een beetje olie.
Mijn voorkeur gaat voor thuisgebruik uit naar bamboe of hout. Het is zo gebeurt om deze even af te wassen met de hand tussen het snijden van verschillende producten door. Wil je echt 100% zeker zijn van het vermijden van kruisbesmetting voor jezelf ga dan voor de verschillende kleuren van kunststof.
Kunststof snijplanken zijn net als houten snijplanken hygiënisch. Mits je ze natuurlijk elke keer goed afwast. Het voordeel van kunststof snijplanken is dat je ze in verschillende kleuren kunt bestellen. Deze worden in de horeca gebruikt omdat restaurants aan de HACCP normen moeten voldoen. (Hazard Analysis of Critical Control Points) In de horeca zijn houten snijplanken verboden. In de horeca worden over het algemeen de volgende kleuren aan de producten toegekend.
1 Wit: Kaas en brood
2 Geel: Rauw gevogelte
3 Groen: Groenten en fruit
4 Blauw: Vis en ander zee voedsel
5 Rood: Rauw vlees
6 Bruin: Gebraden vlees en worst
Ik zelf vind het altijd reuze fijn als een snijplank voorzien is van een sapgeul. Dit is een kleine uitsparing over de gehele omtrek aan de bovenkant van de snijplank. Deze sapgeul vangt het vocht van je producten op als je aan het snijden bent. Dit zorgt ervoor dat het sap van je product niet op het aanrecht beland en verder naar je vloer toe druppelt.
Een steunrand is een rand die je tegen het aanrecht legt voor meer stabilteit. Het voorkomt het wegschuiven van de plank. Mocht je er een zonder steunrand bezitten of willen aanschaffen kun je tegen het verschuiven ook een licht vochtige theedoek onder de snijplank leggen.
In tegenstelling tot een kunststof snijplank heeft een houten snijplank wel enig onderhoud nodig. Het onderhoud bestaat eigenlijk alleen uit het af en toe oliën van de plank. Gebruik hiervoor speciale snijplankolie! Hoe vaak hangt af van hoe vaak je hem gebruikt. Ikzelf gebruik mijn snijplank redelijk vaak. Ongeveer 5 dagen in de week en dus bewerk ik hem ook 1 keer in de week met een beetje olie. Ook als hij wat lichter wordt van kleur kan een beetje olie ook geen kwaad. Dit kan gewoon door olie over de plank te verspreiden en het in te wrijven met wat keukenpapier. Zet hem daarna rechtop weg, niet in de buurt van een verwarming.
Brood snijplanken zijn speciaal gemaakt voor brood en stokbrood. Ze zijn voorzien van een uitneembaar kruimelrooster zodat je makkelijk schoon kunt snijden! Met natuurlijk 2 voorbeelden!
De Coninx is een fijn kwaliteits product voor een mooie prijs. Vervaardigd van hoogwaardig bamboe en voorzien van een sapgeul en steunrand. Deze snijplank krijgt de prijs “beste goedkope snijplank”!
Belangrijkste specificaties
De Janse mocht ook niet ontbreken in de top 10. Zonder sapgeul en steunrand. Maar deze snijplank verdient wel een pluim voor originaliteit! Misschien niet zo handig voor het snijden van vlees of vis, maar voor brood, kaas en hapjes zeker wel. Een hele mooie snij-serveerplank van 100% acaciahout!
Belangrijkste specificaties
De Weber snijplank is vervaardigd van kunststof waardoor hij ideaal is voor bij de BBQ. Tevens vaatwasserbestendig. Een mooie “houtlook” maakt het product af.
Belangrijkste specificaties
Een robuuste en stevige snijplank/hakblok van goede kwaliteit. Mooie dikte van 4 cm waardoor je iets hoger kunt werken.
Belangrijkste specificaties
Zassenhaus is een toonaangevend merk op het gebied van keukengerei. Altijd garant voor goede kwlaliteit. Deze bamboe snijplank heeft als leuk detail dat de sapgeul voorzien is van een klein reservoir waar de sappen zich verzamelen!
Belangrijkste specificaties
De stijlvolle Merah is tevens te gebruiken als luxe serveerplank. Draai de plank om en daar zitten langs de lange zijde 3 compartimenten waarin je alvast gesneden voedel in kunt schuiven of bijvoorbeeld sausjes in kunt doen! Check het filmpje bij extra info! Vervaardigd van 100% walnoothout zonder chemische toevoegingen. Sterk en robuust en een elegante uitstraling. Deze snijplank is een prachtig kado voor jezelf of voor iemand die jij een groot plezier wil doen!
Belangrijkste specificaties
De VDN is een gewoon een fraaie, oerdegelijke kwaliteitsplank van 100% Acaciahout! Niets meer en niets minder!
Belangrijkste specificaties
De Joseph Joseph is de welbekende kleurenset. 4 Kleuren zijn voor thuisgebruik in principe genoeg. Voordelen van de kunstofplanken zijn natuurlijk dat je ze gewoon in de vaatwasser kunt reinigen. Alle 4 de planken zijn voorzien van een sapgeul. Gemak dient de mens!
Belangrijkste specificaties
De Shinrai is met de hand vervaardigd en is voor 100% acaciahout. Een fraai ontwerp dat zeker niet misstaat in je keuken of bij je BBQ! Natuurlijk met alle voordelen van een houten snijplank. Extra dik met 4,5cm!
Belangrijkste specificaties
Met de Butler verzet jij bergen snijwerk! Met een gewicht van 10 kg en een dikte van 6 cm waan jij je een professionele kok!
Belangrijkste specificaties
Welke snijplank nu voor jou de beste is hangt ook af van jouw persoonlijke voorkeuren. Als je hem niet vaak gebruikt ga je voor 1 van de goedkopere versies. Ben je van plan flink te gaan kokkerellen is een goede, stevige snijplank onmisbaar en kun je beter iets meer spenderen voor een hoogstaand kwalitatief product! Onze eigen voorkeur gaat uit naar de Merah snijplank!
Dit bericht heeft nog geen reacties