Een goed koksmes is onmisbaar in elke keuken, of je nou een professioneel kok bent, of een hobby kok. Met een goed koksmes snijd jij op de meest prettige, efficiënte en veilige manier vlees, vis, groenten en kruiden. Met een bot mes schiet je gemakkelijk uit en dit kan verwondingen met zich meebrengen. Ook is het niet bevorderlijk voor het product. Zorg dus altijd dat het mes goed geslepen is met een slijpsteen. Zorg ook voor een goede snijplank!
Ik ga je de conclusie al verklappen en hieronder haarfijn uitleggen waarom we op zoek zijn naar een koksmes met een RVS lemmet van tussen de 15 cm en 20 cm. Een slijphoek van 20 graden, voorzien van granton op het lemmet (kuiltjes aan de zijkant) en een heft naar eigen voorkeur!
Het mes bestaat uit een heft (handvat) en een lemmet. Het heft kan gemaakt zijn van hout, bamboe, leer, kunststof of uit hetzelfde materiaal als het lemmet. Keramiek of RVS. (roestvrij staal) Het lemmet is het deel waarmee gesneden wordt.
Er zijn talloos verschillende koksmessen. Zowel in prijs, kwaliteit, uitvoering, lengte en noem maar op. Koksmessen zijn ook zeer persoonlijk, veel mensen hebben een eigen voorkeur. Professionele koks zeker, zij gebruiken duurdere messen, ze zijn er tenslotte de hele dag mee bezig. Zij hebben er net als ik ook verstand van en zullen dit artikel dus niet lezen. Daarom richt ik mij hier volledig op de hobby kok en de normale thuisgebruiker. Ook is een koksmes natuurlijk een onmisbare BBQ Tool!
Wil je een goed koksmes kopen let je op zaken als het formaat, materiaal, slijphoek en bijvoorbeeld het gewicht. Ik zal deze punten hieronder in het kort bespreken.
De meeste koksmessen zijn vervaardigd van RVS (roestvrij staal) of keramiek. Dus de vraag die wij onszelf hier stellen is, “wat is het verschil tussen een RVS en een keramisch koksmes?” En welke is beter voor gebruik als thuis kok? Keramische messen (vaak Japanse messen) zijn harder en scherper en blijven ook langer scherp. Mooi denk je dan. Die moet ik hebben. Maar deze gedachte ga ik even voor je ontkrachten. Keramische messen zijn inderdaad harder en scherper en blijven ook langer scherp. Maar er zijn ook een aantal nadelen.
1 Duurder in aanschaf (bij ongeveer dezelfde kwaliteit)
2 Moeilijker te slijpen (dit moet je vaak laten doen)
3 Bij wrikken ontstaat chipping
4 Ze hebben meer onderhoud nodig
Met wrikken bedoelen we het met de snede of punt van de snede bewerken van wat harder voedsel. Denk aan pompoen, kokosnoot of oesters. Hierdoor breken er hele kleine stukjes van de snede van het lemmet af. (chipping) Gevolg is dat ze ook weer moeilijker te slijpen zijn. En waar blijven die kleine stukjes? In je voedsel?
Aangezien deze nadelen gaan wij dus kiezen voor een koksmes met een RVS lemmet. Er is zelfs een onderzoek gedaan door een gerenommeerd messenbedrijf met als uitkomst dat zij geen keramische messen meer verkopen vanwege onder andere het nadeel van chipping. Wil je toch graag een Japans mes? Prima, maar houdt dan rekening met de nadelen. Een goed geslepen RVS mes is zeker scherp genoeg!
Het totale formaat van een koksmes voor de thuisgebruiker ligt vaak rond de 35 cm. Ik zeg dit omdat in product omschrijvingen vaak het formaat van het lemmet wordt weergegeven. Dus let hier goed op. Een lemmet van 20 cm is het meest voorkomende formaat. Voor thuisgebruik en hobby volstaat een mes met een lemmet van tussen de 15 cm en 20 cm. Professionele koks gebruiken meestal messen met een wat langer lemmet. Net iets minder belangrijk maar wel de moeite om te vermelden is de dikte van het lemmet. Onderaan het lemmet is het snijvlak dunner dan bovenaan. Hier geldt over het algemeen, hoe dunner het lemmet hoe makkelijker het snijden. Ik zeg dat dit iets minder belangrijk is omdat de verschillen vrij klein zijn en er vanuit de producent al ingezet wordt op een zo dun mogelijk lemmet. Je kunt het meenemen in je overweging.
Over de slijphoek van een koksmes valt zoveel te vertellen dat er hele artikelen van meer dan 4 of 5 pagina’s over geschreven zijn. De stelregel is in ieder geval, “hoe kleiner de slijphoek, hoe scherper het mes geslepen kan worden”. Daarom is bij keramische messen de slijphoek ook vaak kleiner. Voor ons is het genoeg te weten dat de betere merken in Europa bijna altijd geslepen zijn op een hoek van 20 graden aan beide kanten. De slijphoek dus.
Het gewicht van een goed koksmes is per persoon verschillend. Hier geldt geen beste gewicht voor en is voornamelijk afhankelijk van het heft wat bij jou keuze past. Hout, bamboe of ook RVS. Het gewicht varieert ongeveer tussen de 200 en 500 gram. Als je een lichter koksmes prettig vind kies dan voor een RVS lemmet.
Er zijn ook koksmessen met kuiltjes aan de zijkant van het lemmet. Dit wordt “granton” genoemd. De kuiltjes aan de zijkant van het mes zorgen ervoor dat er lucht tussen het mes en het gesneden product komt. Dit voorkomt dat het product minder aan het mes blijft kleven.
Tip: Houd het mes even onder heet water voordat je bijvoorbeeld een taart snijdt.
Voor het onderhoud van een goed koksmes, slijpsteen, aanzetstaal en een messenblok vertel ik in een ander artikel.
We hebben nu dus onderzocht wat het beste koksmes voor thuisgebruik en hobby is!
We zijn op zoek naar een koksmes met een RVS lemmet van tussen de 15 en 20 cm, een slijphoek van 20 graden voorzien van granton met een heft naar eigen keuze! Het liefst ook nog van een bekend merk met een aanvaardbare prijs. Hieronder vind je de top 6 beste koksmessen 2024 rekening gehouden met alle punten die we hierboven besproken hebben.
De Global G77 voldoet aan alle punten waar een goed koksmes aan moet voldoen. Het juiste formaat, materiaal, de kuiltjes en heeft tevens een anti-slip handgreep. En ook is de hangreep van staal en maakt dit mes vederlicht! Hij is zeker voor thuisgebruik wat prijzig, maar dan heb je ook een koksmes waar jij heel lang plezier van zult hebben! Dit mes heeft geen enkel nadeel!
Het merk Eden is een begrip in de messenwereld. Het enige nadeel voor mij is het ontbreken van kuiltjes, maar zoals ik eerder al zei kun je het mes ook even onder heet water houden en je hebt hetzelfde effect. Dat dit koksmes hier thuishoort bewijst de fabrieksgarantie van 25 jaar!
Zwilling is het beste merk volgens de Consumentenbond. Superhard RVS en mooie patronen op een lemmet. Een juweeltje voor in je keuken. Het is wederom een vrij duur mes. Dit is zo omdat je levenslange garantie hebt op dit product.
Dit is een iets voordeliger mes voor mensen met een iets kleiner budget. Zeker een kwaliteitsmes dat voldoet aan de gestelde eisen. Kwaliteit en prijs zijn prima op elkaar afgestemd! Zeker ook leuk als kado!
Net als de nummer 1 in de lijst is dit een mes van Global. Het verschil is dat dit koksmes een lemmet heeft van 16 cm, waardoor het wat makkelijker hanteerbaar is. Van belang voor beginnende thuiskoks!
Ook hier is de prijs kwaliteit prima in verhouding. Vlijmscherp en mooie uitvoering. In een mooie giftbox, dus leuk als kado! Hiermee sluiten we de top 6 af.
Er zijn talloze goede koksmessen te koop. Het blijft toch altijd een beetje een persoonlijke keuze welk type mes voor jou het fijnst in gebruik is. En natuurlijk wat je bereid bent te spenderen. Feit blijft wel dat je met een wat betere kwaliteit koksmes je snij werkzaamheden een stuk veiliger en fijner maakt. Ik hoop in ieder geval dat ik met deze informatie je keus iets gemakkelijker gemaakt heb.
Dit bericht heeft nog geen reacties