Een rub is een mix van verschillende soorten gedroogde kruiden en specerijen. De rub smeer je over rauw vlees en daarna laat je het een periode in de koelkast staan. Zo trekken de kruiden en specerijen goed in het vlees voordat je het gaat bereiden op de BBQ. Dit noemen we marineren.
De 5 standaard ingrediënten over het algemeen zijn zout, suiker, peper, knoflook en uienpoeder. De laatste 2 zorgen voor het aroma. De belangrijkste zijn zout en suiker. Zout onttrekt vocht aan het vlees. Hierdoor lossen de specerijen op in het eigen sap van het vlees en wordt het nog smaakvoller. Suiker zorgt door de karamelisering voor die mooie, krokante, goudbruine korst op het vlees.
Let op! Wil je hot en fast grillen gebruik dan geen suiker! Dan is je vlees zo verbrandt!
Er wordt wel eens gevraagd wat het verschil is tussen een dry rub en een wet rub. Bij een dry rub worden alleen droge kruiden en specerijen gebruikt. Bij een wet rub worden vloeibare ingrediënten toegevoegd in de vorm van bijvoorbeeld citroensap, olie, azijn, ketjap of sojasaus. Dit noemen we ook wel een marinade. Ook kun je een scheut Whiskey of Cointreau toevoegen. Toen ik op Curaçao woonde gebruikte ik Cointreau in het beslag voor mijn wentelteefjes van de grill.
BBQ rubs zijn er talloze uit alle delen van de wereld ook omdat de combinaties eindeloos zijn. Als je veel tijd hebt voor het bereiden van een BBQ kun je zelfgemaakte rubs gebruiken, om er jou eigen creativiteit en smaak aan te geven. Als je hier dan ook verse kruiden en specerijen aan toevoegt kun je hier een vijzel of een kruidenmolen voor gebruiken. Je kunt BBQ rubs ook kant en klaar kopen als je geen tijd hebt om zelf aan de slag te, maar een zelfgemaakte rub geeft natuurlijk wel een extra dimensie aan je vlees en je kunt er natuurlijk mee pronken bij je gasten! En zoveel tijd gaat er niet verloren..
Zelf prepareer ik het vlees altijd een dag van te voren. Voor mij is dit een essentieel deel van mijn mise en place. Zo weet ik zeker dat alle smaken ook goed naar voren komen als het vlees bereidt is. Als je het dezelfde dag wil doen doe het dan minstens 4 uur van te voren bij gebruik van een dry rub of 3 uur van te voren bij een marinade. Het verschil hierin is omdat een marinade iets sneller in het vlees trekt. Wil je het echt goed doen, regel het een dag van te voren. Beter voor de smaak en vaak komen er op de dag zelf altijd weer kleine dingen tussen.
Het aanbrengen van de dry BBQ rub is heel gemakkelijk. Strooi het uit over het vlees en wrijf het gelijkmatig in. Zorg ervoor dat je beide kanten van het vlees marineert. De hoeveel rub die je aanbrengt hangt af van de smaak van je gasten. Voor een wat dikkere krokante korst voeg je gewoon wat extra toe. Bij een wet rub laat je het vlees gewoon lekker in de marinade zakken. Zet het vlees in de koelkast.
Tip: Haal het vlees een uur van te voren uit de koelkast, hierdoor kan het op kamertemperatuur komen. Dit is zeker van belang als een van je gasten een lekker stukje ossenhaas Rare of Medium Rare wil eten. Zo voorkom je dat de kern van het vlees nog koud is als je deze serveert. Dit wil je natuurlijk voorkomen.
Tip: Wil je zeker weten of jouw stukje vlees de juiste kerntemperatuur heeft, gebruik dan een vleesthermometer. Dit is bijvoorbeeld erg belangrijk bij kip. Deze heeft een minimumtemperatuur nodig om alle bacteriën te doden om voedselvergiftiging te voorkomen. En je komt heel professioneel over met een fancy vleesthermometer!
Het gebruiken van BBQ rubs is voor mij belangrijk om een extra dimensie toe te voegen aan je gerechten op de BBQ. Vaak als je vlees koopt in de supermarkt, zeker met BBQ weer, zijn er al genoeg soorten vis en vlees te koop die al voorzien van een rub of marinade. Het is natuurlijk wel leuk om zelf te experimenteren me de smaken voor je meesterwerkjes! Dus aan de slag met Rubben! Het geeft je zeker extra voldoening!
Nog op zoek naar iets specifieks? Vul je zoekwoord rechtsboven in bij het loep icoontje! En schroom niet om nog verder rond te neuzen in mijn andere artikelen. En mocht je vragen, opmerkingen of suggesties hebben? Ik hoor het graag! Ik ben altijd op zoek naar tips om deze website te verbeteren!
Dit bericht heeft nog geen reacties