Een pizzasteen is niets anders dan een soort tegel van een bepaald hittebestendig materiaal die je in de oven kunt leggen, maar die we in ons geval dus op het rooster van de BBQ gaan gebruiken. Ze zijn er in het vierkant, rechthoekig maar ook in het rond. Welke jij gaat gebruiken is afhankelijk van wat voor soort BBQ je hebt.
Een pizzasteen functioneert exact hetzelfde als de stenen vloer van een pizzaoven. De steen wordt tegelijkertijd mee verwarmt met de BBQ en de hitte wordt opgeslagen in de steen. Er is dus naast de omgevingswarmte in de BBQ ook nog de directe contactwarmte van de pizzasteen op het deeg van de pizza. Hierdoor wordt de pizza snel gebakken, behouden de ingrediënten beter hun smaak en creëer je ook die lekkere krokante korst. Omdat vrijwel niemand alleen om thuis zelf pizza’s te maken een pizzaoven gaat aanschaffen biedt de pizzasteen uitkomst.
Pizzastenen worden vooral gemaakt van cordieriet, keramiek of aardewerk. Echt aardewerk als vuurvaste klei is wat duurder, maar komt je pizza wel ten goede. Omdat dit materiaal meer poreus is met als gevolg dat deze steen het vocht van de pizzabodem beter absorbeert. Hierdoor worden de bodem en de korst nog net iets krokanter! Vaak wordt cordieriet of keramiek als meer dan voldoende beschouwt voor thuisgebruik. Keramiek kan wel iets sneller breken en is daarom over het algemeen iets goedkoper, maar bij juist gebruik hoef je hier niet bang voor te zijn.
Ook de dikte van een pizzasteen is nog iets om over na te denken. Een dikkere steen houdt langer zijn temperatuur vast en is dus beter geschikt om vaker en meerdere pizza’s achter elkaar te bakken. Hij moet natuurlijk ook langer afkoelen. Als je dus van plan bent meerdere pizza’s achter elkaar te bakken koop dan een steen van minstens 3 cm dik. Vooraf af en toe 1 of 2 pizza’s is een steen van 1 cm dik voldoende.
Omdat de pizzasteen bij direct grote temperatuurschommelingen kwetsbaar kan zijn en dan kan breken moet je de steen altijd tegelijkertijd verwarmen met de BBQ. Hierdoor wordt de steen langzaam naar de juiste temperatuur gebracht. Bij het afkoelen geldt hetzelfde, geleidelijk. Dus niet direct met koud water afkoelen. Steek dus je BBQ aan en leg direct daarna de pizzasteen erop. Gebruik altijd vuurvaste BBQ handschoenen voor het afhalen van de steen. Deze kan nog heet zijn na gebruik.
Een pizzaschep is wat mij betreft noodzakelijk wil je de pizza heel houden. Je kunt het zonder proberen maar het deeg is zo dun dat je het bijna niet op een andere manier kunt verplaatsen.
Er zijn verschillende soorten pizzascheppen. Je hebt de gewone pizzaschep of een kleinere ronde pizzaschep. Deze wordt gebruikt om de pizza te draaien in de oven. Op de BBQ hoef je in tegenstelling tot in de oven de pizza niet te draaien omdat de temperatuur in je BBQ overal hetzelfde zal zijn. Bij een pizzaoven wordt het vuur achterin gestookt en moet de pizza dus gedraaid worden om de pizza overal even gaar te krijgen.
Er zijn pizzascheppen van RVS (roestvrij staal), aluminium en hout. Hout wordt vrijwel nooit meer gebruikt. Het is erg onhandig. RVS is ietwat goedkoper en iets zwaarder, maar in principe prima om thuis te gebruiken. Als je veel pizza’s bakt is de aluminium de beste keus. Het voordeel van de aluminium pizzaschep is dat deze wat lichter is en door het afgevlakte blad de pizza makkelijker op je schep glijdt.
Er zijn een hoop verschillende lengtes van de steel. Natuurlijk is de lengte van de steel afhankelijk van de diepte van de oven die pizzabakkers hebben. Voor de BBQ hebben we dus geen lange steel nodig, maar is een kortere steel veel handiger.
De grootte van je BBQ, je pizzasteen en de grootte van de pizza die je gaat maken bepalen dus ook de grootte van het blad van je pizzaschep. Dan zijn er ook nog pizzascheppen met een geperforeerd blad. (gaten in het blad) Deze scheppen worden gebruikt om de hoeveelheid bloem onder je pizza te reduceren. Door een beetje te schudden met de schep nadat je de pizza erop geschoven hebt valt het overtollige bloem door de gaatjes heen. Te veel aan bloem komt niet ten goede aan de pizza. Te weinig ook niet natuurlijk want dan blijft alles plakken.
Ook is het hebben van een pizzasnijder erg handig. Je kunt natuurlijk ook met een mes je puntjes snijden, maar eigenlijk hoort er wel een professionele snijder bij. En voor de prijs hoef je het niet te laten. Voeg deze dus toe aan je BBQ tools!
Voor het zelf bakken van pizza op je BBQ zorg je dat de BBQ en de pizzasteen tussen de 250˚C en 300˚C ligt. Nogmaals zorg ervoor dat de pizzasteen tegelijkertijd geleidelijk met de BBQ opwarmt om barsten te voorkomen.
Zelf pizza bakken is dus een peulenschil mits je het goede materiaal hier voor hebt. Met een goede pizzasteen en pizzaschep kom je al een heel eind!
Dit bericht heeft nog geen reacties