Het roken van vlees,vis of gevogelte op de BBQ is een techniek die wordt gebruikt om een extra diepe, intense smaak te geven aan je meesterwerkjes op de BBQ. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een smokerbox (voor warm roken) of een cold smoke generator (voor koud roken). Het verschil en andere zaken omtrent het roken vind je hieronder uitgelegd.
Vaak wordt gedacht dat roken op de BBQ een hele moeilijke techniek is. Maar dat valt reuze mee. Met het juiste materiaal en de juiste tips kan vrijwel iedere beginnende BBQ’er zijn favoriete gerechten roken op de BBQ. En als je dit artikel goed doorleest ken je alle basis in en outs en kun jij direct beginnen!
Een smokerbox gebruik je als je de techniek warm roken op de BBQ wil gebruiken. Voor het ontwikkelen van rook binnenin je BBQ kun je dan een smokerbox gebruiken. Dat is een metalen bakje met een deksel voorzien van gaten. Door het vullen van je smokerbox met bijvoorbeeld rooksnippers, kun je extra smaak en aroma toevoegen aan je voedsel. Warm roken van vlees gebeurt bij een temperatuur tussen de 90 en 110 graden Celsius. Vis tussen de 60 en 80 graden Celsius.
Het gebruik is super makkelijk. Gewoon de rooksnippers en wat je dan ook nog meer wil toevoegen in de box doen en in de BBQ op de hete kolen zetten. En dan de deksel dicht doen natuurlijk!
Een cold smoke generator gebruik je om producten koud te roken. Je zorgt hierbij dat de temperatuur onder de 30˚ C blijft. Bij een hogere temperatuur begint namelijk het garingsproces. Dan vraag je je af, waarom koud roken dan? Koud roken wordt voornamelijk toegepast om vlees of vis te conserveren (langer houdbaar te maken) en omdat hierbij de smaak die afgegeven wordt aan het product nog intenser is als bij warm roken. Bij koud roken gebruik je rookmot. En bij deze methode steek je de BBQ natuurlijk niet aan!
Het verschil tussen koud roken en warm roken is dat het product bij koud roken rauw blijft en je het dus op een later moment pas gaat garen en opeten. Je conserveert het omdat het dan langer houdbaar wordt en je kan het dan bijvoorbeeld een paar dagen later pas gaan garen. Je gaat een product warm roken omdat je dan als het klaar is direct kunt gaan eten. Voor het roken zorg je dat het vlees of de vis eerst gepekeld is. Onderaan deze blog kun je hierover lezen.
Rookmot is in principe niets anders dan gemalen rookhout, dus zaagsel. Je gebruikt hierbij de cold smoke generator voor koud roken. Vul de generator en plaats een waxinelichtje in de houder. De rookmot vat vanzelf vlam. Koud roken tot een temperatuur van 30˚C. Dus niet buiten overdag midden in de zomer!
Rooksnippers zijn stukjes van rookhout en dus niet helemaal vermalen net als rookmot. Snippers gebruik je voor warm roken en deze stop je in je smokerbox, eventueel met wat kruiden. Ze branden ongeveer15 minuten tot een half uur maar geven in deze korte periode wel veel smaak af.
Rookchunks, zijn weer wat groter als rooksnippers en deze plaats je direct tussen je houtskool. Deze gebruik je voor wat langere warme rooksessies. Chunk’s kunnen gemiddeld 2 uur rook afgeven. En hier heb je dus geen smokerbox voor nodig. Je plaatst er 3 of 4 tussen de kolen, afhankelijk van de hoeveelheid kolen die in je BBQ gaan.
Rookplankjes, plankjes die je in tegenstelling tot voorgaande soorten rookhout niet op of tussen de kolen plaatst maar op het rooster legt met daarop het product wat je wil roken.
Het gebruik hiervan verschilt wel iets met bovenstaande. Je dient het plankje een nacht, doch minstens een uur van te voren te weken in water. Zorg hierbij voor wat extra gewicht op de plank zodat deze onder water blijft. Voeg desgewenst nog een glas wijn of whiskey of andere kruiden toe aan het water. Leg het plankje daarna nat op de al aangestoken BBQ. Zorg dat de plank ongeveer de helft bedekt van het rooster en probeer hem naast de vlammen te leggen. (indirect) Zo kun je het plankje daarna nog een of misschien wel 2 keer gebruiken. Als je het plankje direct boven het vuur plaats kun je hem waarschijnlijk maar 1 keer gebruiken.
Ten slotte kun je je ook nog afvragen welke smaken rookhout passen bij welke producten.
Pekelen is het toevoegen van een zoutsubstantie aan je producten. Pekelen is net als roken een conserveringsmethode die vooraf gaat aan het roken. Tevens zorgt pekelen ervoor dat het vlees of de vis nog smaakvoller wordt. Je kunt zelf pekel maken.
Een droge pekel is niets anders dan zout waaraan je desgewenst verschillende kruiden toevoegt en met deze substantie jouw product insmeert. (je zou het aanbrengen kunnen vergelijken met een BBQ rub). Droog pekelen wordt voornamelijk gebruikt bij koud roken.
Een natte pekel is een zout bad, dus water toegevoegd met zout en eventueel kruiden naar jouw smaak. Voor 1 liter natte pekel gebruik je ongeveer 75 gram zout, waarna je je vlees, vis of gevogelte gewoon in het water laat glijden. Zorg ervoor dat de producten minstens 12 uur in de pekel liggen.
Misschien denk je nu, jezus dat kost veel tijd allemaal dat roken en dan moet het eerst ook nog gepekeld worden. Het zijn maar een paar simpele handelingen een paar dagen van te voren. In principe gaat het pekelen en roken vanzelf, dus geen excuses om het een keer te proberen. En je kunt pekelzout ook kant en klaar kopen met verschillen specerijen al verwerkt in het zout. Helemaal gemakkelijk!
De conclusie uit bovenstaande is dus dat roken van gerechten op de BBQ niet moeilijk is en zeker niet als bovenstaande tips en eventueel producten gebruikt worden. Je kunt warm en koud roken proberen, experimenteren met allerlei verschillende rookhout soorten en met verschillende smaken. Eindeloze variatie is het keywoord hier. Go for it!
Dit bericht heeft nog geen reacties